Portret izumitelja – Peter Florjančič

Človek neštetih zgodb

Peter Florjančič je slovenski izumitelj iz Bleda, ki je bil tam rojen daljnega leta 1919. Čeprav bo gospod kmalu dopolnil svoj 99 rojstni dan, je še vedno aktiven, njegov um pa kljub visoki starosti oster in poln idej. Peter zdaj sicer živi v domu starejših občanov v Radovljici, a še vedno ga boste pogosto našli v njegovi pisarni v Kompas Hotelu na Bledu, kjer se bo verjetno pripravljal na nove projekte. Je edini slovenski izumitelj, ki se je z izumiteljstvom celo življenje ukvarjal poklicno, njegov poklic pa ga je popeljal v svet, med filmske zvezde in evropske kralje. Z velikim veseljem se spominja svojih prijateljev in znancev, kot so Coco Chanel, Charlie Chaplin, švedski kralj Gustav in pa britanski premier Winston Churchill. O preteklosti govori z veliko vnemo in človek včasih pomisli, da ga je morda malce zaneslo ter da je zgodbe malo napihnil. Kot pravi, včasih tudi sam enostavno ne more verjeti, da se je vse to resnično dogajalo, a vse svoje zgodbe lahko dokaže in utemelji s fotografijami, ki jih je pridno zbiral celo življenje. Živel je zvezdniško življenje o kakršnem lahko samo sanjamo, a kljub vsemu blišču in uspehom, ni bilo vse vedno tako lepo. Spominja se, kako je med drugo svetovno vojno že čakal na vlak za taborišče, a so ga nacisti potegnili iz vrste, ko so našli nek njegov izum. Kasneje med vojno je tudi “umrl,” na Bledu pa so imeli zanj mašo zadušnico. Njegova smrt je bila seveda le krinka. Uprizoril jo je, da se je izognil gestapu in prebegnil v Švico, stran od vojne norosti nacistov. A grozote vojne niso tisto, kar ga je najbolj prizadelo v življenju. To je zagotovo izguba njegove hčerke Cvetke, ki je umrla v prometni nesreči na svoj enaindvajseti rojstni dan. Ko govori o njej, človek začuti veliko ljubezen in izjemen ponos, ki ju Peter čuti še danes. To je rana v njegovem življenju, ki se še ni zacelila. S tresočim glasom pove, da se vsako jutro, ko se zbudi, najprej spomni Cvetke ter da še danes ne more razumeti, kako je lahko prišlo do nesreče v kateri je umrla. A težki trenutki ga niso ustavili. Boril se je in bori se še danes. Pogled ima usmerjen v prihodnost in neprestano gleda kaj še lahko naredi, kako še lahko izboljša svet.

Pogled usmerjen v prihodnost

Zgodbe Petra Florjančiča sem se lotil, da bi njegov pogled na svet in njegov način razmišljanja približal vsem Slovencem, predvsem pa mladim. Peter je gotovo en najuspešnejših Slovencev v svetovnem merilu, k njegovemu uspehu pa je največ doprinesel prav njegov način razmišljanja. Zato sem se odločil, da stopim v stik z njim ter da njegovo zgodbo skupaj predstaviva na način, ki bo v motivacijo mladim. Večkrat sem se srečal z njim v njegovem domu in  v njegovi pisarni na Bledu. Čas sem izkoristil za nabiranje video in fotografskega gradiva ter predvsem za analizo njegovega načina razmišljanja. Srečanja so potekala sproščeno, pogosto ob kavi ali kozarčku viljamovke, ki si jo Peter občasno rad privošči. Pogovarjala sva se o zgodbah njegove preteklosti in o njegovih načrtih za prihodnost. Skupaj sva iskala nove ideje in velikokrat je izpostavil svojo navdušenost nad najinim sodelovanjem (menda celo ni mogel spati, ker je imel toliko novih idej). Hitro sem videl kako deluje in kako razmišlja. Če ne bi bil tako vztrajen in tako optimističen, gotovo ne bi uspel tako kot je. Njegova največja odlika je gotovo ta, da je njegov pogled vedno usmerjen v prihodnost in iskanje njegovih idej. Je optimist in perfekcionist, ki v situaciji vedno vidi najboljše in se jo vedno trudi še izboljšati. Za marsikoga je morda težko začeti razmišljati na tak način, a če se trudimo, se tega navadimo in to postane del nas, tako kot je to postalo del Petra Florjančiča.

Rad se nasmeji, še raje druge spravi v smeh

Kar me je najbolj pritegnilo pri Petru, je njegov optimizem, njegov ponos na svoje delo in njegova želja da nasmeji ljudi. Ko deli svoje zgodbe, vedno rad pove kakšno malo bolj navihano, da tako nasmeji sogovornika. Pravi, da če mu uspe svojo publiko spraviti v dobro voljo, da je uspel z nastopom. Včasih niso tako pomembne same zgodbe, kot to, da sogovornik pozabi na svoje težave in se enostavno nasmeji. Tako rad pove zgodbo, kako sta z njegovo ženo srečala Švedskega kralja Gustava, ko je ta pri svojih skoraj devetdesetih letih igral tenis. Žena je Petra vprašala, kdo je ta starec, ki skače po igrišču, takrat pa se je on obrnil in ji dejal : “Madam, morda sem star, ampak slišim pa še dobro!” A kralj ji ni zameril. Pravzaprav so postali dobri prijatelji. Druga zgodba, ki jo rad deli, je zgodba, ko je skakal v Planici in ga je po tekmi neka gospa povabila, naj se njej in drugim skakalcem pridruži na čaju. Ko je prišel k njej, ga je ta pričakala sama, ter rekla da drugi niso utegnili. Odšla je v kuhinjo in se vrnila z dvema skodelicama čaja… in brez obleke. Mladi Peter pa je le gledal, saj je, kot pravi, takrat še mislil, da otroke nosijo štorklje. A kljub ekstravagantni družbi, se je Peter ustalil in je s svojo ženo Vereno, do katere še danes čuti veliko ljubezen, ostal do konca. Njegova žena je bila izredna lepotica in ko človek vidi njeno sliko, si najprej reče, da jo to gotovo kakšna filmska igralka ali princesa. Ko govori o njej mu žarijo oči in zelo rad poudari, kako je bila njegova žena krasna.

Človek idej, ki je ponosen na svoje delo

Ko je človek celo življenje preživel kot poklicni izumitelj, je navajen neprestano iskati nove ideje in tak način razmišljanja kmalu postane del njega. Tako Peter tudi danes aktivno išče nove ideje in projekte. V septembru je bil na celjskem sejmu MOS, kjer je s svojim predavanjem popolnoma napolnil dvorano navdušenih poslušalcev. Tam je tudi otvoril razstavo, ki je bila postavljena pod okriljem Tehniškega muzeja in Urada za intelektualno lastnino. Nedavno je oblikoval prstan v obliki vesla blejske pletne. Prstan ima posebno simboliko, ki je prepletena z zgodovino Bleda, s katerim ima globoko povezavo tudi g. Florjančič. Pripravlja tudi novo knjigo, pogovarjali pa smo se tudi o morebitnih projektih bolj fotografske narave. Med njegovimi zadnjimi izumi se najde tudi prav posebna ptičja hišica, ki jo lahko pritrdimo kar na okno, v njegovi glavi pa se skriva še mnogo novih idej, ki samo čakajo da pridejo na plan.

Ob vprašanju, na kateri izum je najbolj ponosen, Peter odgovori brez pomisleka: stroj za brizganje plastike. Ta mu je prinesel največji ček, za kar milijon in pol nemških mark. Ponosen je na svoje delo in to tudi jasno pove. Saj je le tako, da če se sramuješ svojega dela, ne moreš uspeti v tem kar delaš. Če hočeš uspeti, moraš verjeti vase, hkrati pa trdo delati za uspeh. Samo kombinacija samozaupanja, močne volje in trdega dela je pravi recept za uspeh v poklicu in življenju. No, pa kanček sreče tudi ne škoduje.

Za izumitelja pa je najbolj važno, da neprestano opazuje. Peter pravi, da je ideje za svoje izume dobil, ko je sedel v hotelu in opazoval ljudi. Tako je videl kaj ljudje potrebujejo in kaj vse lahko izboljša. Povedal mi je zgodbo, ko so ženske iz svojih torbic potegnile “tiste velike pumpice in se parfumirale, pa sem si rekel, zakaj ne bi imele nekaj manjšega?” In tako je prišel na idejo, ki jo je pretvoril v izum, ki ga poznamo še danes – razpršilec za parfum. Kot pa pravi Peter, je pomembno vedeti, da je vsak lahko izumitelj in da je vse izum. Izum namreč ni le nekaj materialnega. Izum je vsaka nova ideja, ki se nam porodi, vsaka nova stvar, ki jo naredimo. Izum je na primer tudi vsaka laž, ki jo izrečemo. Vsi smo izumitelji, od posameznika pa je odvisno kako to dejstvo izkoristi.

Modrost preteklosti, motivacija za prihodnost

Kaj je sploh namen tega mojega pisanja? Moj cilj je enostaven. Da ljudem približam zgodbo, marsikomu žal neznanega inovatorja. Ni mi bilo v interesu, da bi na dolgo razlagal stare zgodbe Petrove preteklosti. Te lahko najdete v dokumentarnih filmih, ki so jih posneli o njem, ali pa v knjigah, ki jih je izdal. Seveda pa se jim ne da izogniti, saj so vendar del njega. Kar pa bi rad dosegel je, da si vzamete nekaj trenutkov ter preberete, kako na svet gleda človek, ki ima izredno veliko izkušenj in ki je resnično spremenil svet. Rad bi, da prepoznate določene elemente zaradi katerih je bil uspešen ter te značilnosti najdete tudi pri sebi ter tudi vi postanete uspešni. Rad bi, da vidite kdo je Peter Florjančič danes in zakaj je bil v svojem življenju tako uspešen. Ta prispevek ni zbirka pozabljenih zgodb, temveč preprost portret izumitelja. V kratkem pa pride tudi nova objava, kjer se bom razpisal o Petrovih nasvetih, ki jih je podelil z mano.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected! ©Uroš Abram