Lepote noči

Nekoč je nekdo rekel, da kdor resnično občuduje lepoto sveta poleti, ta bo našel razloge da bo cenil in občudoval svet tudi v zimskem času. Jaz bi to misel prenesel tudi na nasprotje med dnevom in nočjo. Torej kdor resnično občuduje lepoto sveta podnevi, bo našel razloge za občudovanje sveta tudi ponoči.

Svet je ponoči popolnoma drugačen. Vse je temačno, morda celo malo mistično, skrivnostno. A tudi v temi je svetloba, ki prinaša sporočilo upanja in obljubo novega dne in novega začetka. Nočna fotografija pa ima prav poseben čar, saj z dolgimi časi lahko odkrivamo svetlobo tam, kjer se na prvi pogled zdi, da je ni. V tej prvi objavi iz serije nočnih fotografij objavljam nekaj slik s poletnega časa. Nekatere izmed teh so bile tudi na moji januarski razstavi v Škofji Loki. V prihodnji objavi pa sledi še druga, zimska serija.

Fotografije z Bleda so nastale na prvi poletni dan in v dneh za njim. To so dnevi, ko je mitološki sončni bog na vrhuncu svoje moči in ko so noči najkrajše. Sredi noči in ob sončnem vzhodu sem Bled, ki je sicer v poletnem času poln turistov, dojel kot izredno miren in neverjetno čudovit kraj.

Vintgar pa je bil nočni podvig, ki je sledil avgusta. V popolni temi sem se podal v sotesko in iskal svetlobo, ko nisem videl ne poti ne reke, ki je glasno bobnela pod mostovi soteske. A potrpežljivost je tudi v tej najgloblji temi obrodila sadove in tisti nežni osamljeni žarki svetlobe, ki so se prebili do senzorja v kameri, so počasi izrisali podobo reke, ki se vije med skalami Vintgarja.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected! ©Uroš Abram