Izumiteljevih deset zapovedi

V zadnjem času sodelujem s Petrom Florjančičem, 98-letnim slovenskim izumiteljem svetovnega kova, ki je izumil mnogo stvari, ki so v vsakdanji uporabi še danes. Poleg mnogih izkušenj iz njegovega poklica Petra zaznamujejo tudi mnoge življenjske preizkušnje s katerimi se je soočil v svojem dolgem življenju. V najinih pogovorih je z menoj delil veliko svoje modrosti glede izumiteljstva, podjetništva in uspeha. Njegovi nasveti so preprosti, splošno uporabni v življenju, predvsem pa so to nasveti genija, ki je pomagal spremeniti svet.

Sledi deset nasvetov, ali kot sem jih poimenoval, deset zapovedi izumitelja. Vsem sledi tudi kratek odstavek Petrovega razmišljanja, da jih postavi v kontekst.

»Železo, ki ni v uporabi, zarjavi; voda izgubi svojo čistost, če miruje in v mrazu zamrzne; tako neaktivnost uniči tudi bujnost uma.« Leonardo da Vinci

Peter v svoji domači pisarni

Človek mora biti vedno aktiven

“Jaz ne bi prišel nikamor brez svojih misli in dela. Ljudje moramo delati. Ko nehaš biti aktiven je konec. Če bi v starosti samo gledal v zrak, me danes ne bi bilo več tu.”

Človek mora ne glede na starost neprestano trenirati in zaposlovati svoj um in svoje telo, da to ne zamre temveč ostane v kondiciji.

Vse je izum

“Vse je izum, ne samo stvari. Tudi naša dejanja in besede. Če se zlažete je to tudi izum. Sem poznal tudi enega največjih izumiteljev: Moški več kot deset let ženi ni povedal da ima otroka s njuno kuharico. Tudi to je izum!”

V izumiteljstvu kot tudi v življenju ni omejitev kaj lahko naredimo. Edina omejitev je naša domišljija.

Opazuj

“Če hočete nekaj izumiti, če hočete dobiti idejo, morate samo opazovati svojo okolico. Tako sem izumil razpršilec za parfum: ko sem videl ženske, ko so iz svojih torbic vlekle tiste velike pumpe, sem si rekel, kako lahko to zmanjšam. V ženski torbici boste našli še na tisoče novih izumov.”

Izum mora služiti ljudem, sicer ni uporaben. Kaj pa ljudje potrebujejo najlažje ugotovimo tako, da jih opazujemo. Opazovanje okolice pa je nasploh pomembna aktivnost, saj le tako lahko opazimo priložnosti, ki nam jih prinaša življenje.

Verjemi vase

Vedno moraš verjeti vase in v svojo idejo. Tako pritegneš k sebi tudi druge. Če se boš sramoval svojega dela ti ne bo nihče verjel. Bodi ponosen na svoje dosežke, ubrani pa se zavisti, ker ti bo le škodovala.

“Prihodnost bo povedala resnico in vsakega sodila po njegovih delih. Sedanjost je njihova, prihodnost za katero sem se tako trudil pa bo moja.” Nikola Tesla

Izumitelj zatopljen v svoje delo

Usmeri svoj pogled v prihodnost

Če boš gledal nazaj, ne boš dobil nove ideje. Usmeri svoj pogled v prihodnost in išči nove ideje. Izumitelj izumlja za prihodnost in vsi moramo v življenju gledati naprej, saj preteklosti ne bomo živeli še enkrat, prihodnost pa lahko oblikujemo s svojimi dejanji v sedanjosti.

Bodi vztrajen

Dobiti dobro idejo je pomembno, a izumitelja zaznamuje vztrajnost in trdo delo. Morda ti ne bo vedno uspelo, a poskusi znova. Morda bodo na poti ovire, a če verjameš  v svojo idejo vztrajaj in boš uspel.

Pazi na svoje ideje

Ko dobiš idejo, jo najprej zapiši, da je ne pozabiš. Peter si je idejo vedno zapisal na prtiček, če ni imel beležke. Ker tako hitro kot ideja pride, tako hitro nam tudi pobegne. Nujno pa jo tudi zaščiti, da ti je ne ukradejo. Za svoje ideje in svoje delo si zaslužiš priznanje (in plačilo).

Testiraj in izpopolni

Ko imaš idejo, izum, naredi prototip. Testiraj ga, da vidiš kako deluje. Popravi in izpopolni ga ter ponovi test. Tako delaj, dokler ni pripravljen za prodajo. Prvi prototip ne bo popoln, čeprav bo morda dovolj za predstavitev.

To je pomembno tudi v življenju. Ko dobimo idejo, ali ko imamo nek izdelek to testirajmo, preverimo kako deluje. Je ljudem všeč? Kakšno mnenje imajo? Kaj lahko še popravim? Tako bomo naredili popoln izdelek, ki bo uspel tudi pri širši publiki.

Razlaga kako je izumil nov vžigalnik

Vzemi ali pusti

Ko želiš prodati svoj izum ali idejo, najprej naredi prototip. Potem pojdi do potencialnega kupca s prototipom in mu reci: “To imam. Ali boš vzel ali ne?”

Če imamo le idejo, si sogovornik težko predstavlja kaj to je, medtem ko pri prototipu vidi dejanski izdelek. Pri prodaji pa je najbolj važno, da kupca hitro prepričamo da je izdelek dober ter da ga potrebuje.

Uživaj

Ob delu se tudi sprosti in uživaj. Najboljše ideje pridejo ko si sproščen in jih ne iščeš. V življenju je zelo pomembno, da delaš tisto kar te veseli. Potem uživaš v delu in delaš dobro.

Vzemi si tudi čas zase, ko se umakneš od dela in si napolniš baterije. Čas za počitek je enako pomemben kot delo, saj le tako ohranimo zbranost in energijo, ki ju potrebujemo za učinkovito in uspešno delo.

»Ustvarjalnost je inteligenca, ki se zabava.« Albert Einstein

Uživaj v vožnji življenja – foto: Sabina Mišmaš


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected! ©Uroš Abram